Sök:

Hur patienter som genomgår en strål- och eller cytostatikabehandling upplever måltiderna inom sjukvården

Det är välkänt att patienter som genomgår/genomgått strål- och/eller cytostatikabehandlingar mot olika cancersjukdomar upplever förändringar i både smak- och luktsinnet. Hur detta påverkar patientens matintag och måltidsupplevelse i samband med sin sjukhusvistelse var i denna studie av intresse. Sjukhusmåltidens betydelse för patientens tillfrisknande och återhämtning efter behandlingarna är av största vikt. Syftet med denna studie var därför att belysa hur patienter med cancerdiagnos upplever sjukhusmaten samt vilka faktorer som påverkar måltidsupplevelsen.En enkät utformades inom det aktuella området som senare kom att besvaras av 20 patienter (12 män och 8 kvinnor) vid ett större sjukhus i Sverige. Trots de dokumenterade smak- och luktförändringar som upplevs bland många patienter med cancerdiagnos, samt en del av denna studies deltagare, kom författarna fram till att det handlar om relativt enkla åtgärder som skulle få dessa patienter att äta mer samt njuta mer av den mat som serveras. Av resultaten att döma fanns det olika faktorer som kan vara viktiga att lägga extra tid på för de patienter som upplever smak- och luktförändringar. Till exempel en fin uppläggning samt bra konsistens/textur på maten som serveras. Det fanns också önskemål från deltagarnas sida att få välja själva vilka tider de ville bli serverade mat. I övrigt var patienterna väldigt nöjda med den mat som serverades, med några undantag som till exempel potatisen. Patienterna hade svårt att skilja på smak och lukt och detta kan ha påverkat det slutliga resultatet, trotts detta anser författarna att de fått en rättvis bild av de problemområden som fanns på det aktuella sjukhuset.

Författare

Camilla Roa Cortés sandra Sjelin

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..