Sök:

Hur operatörer beslutar vilka individer som ska opereras vid en främre korsbandsskada samt deras samarbete med sjukgymnaster

en kvalitativ studie


Främre korsbandet är en av knäledens viktigaste stabiliserande strukturer. En korsbandsskada är den vanligaste ledbandsskadan som drabbar knäleden och kan i vissa fall medföra permanenta funktionsnedsättningar. Idag råder delade meningar om vilka individer som ska opereras respektive behandlas konservativt. Vid beslutet om operation finns flera faktorer att ta hänsyn till. Oavsett behandlingsval är sjukgymnastisk rehabilitering nödvändig. Samarbete mellan sjukgymnast och operatör är av stor betydelse för en lyckad rehabilitering och ett bra slutresultat. Syftet med denna studie var att ta reda på hur korsbandsoperatörer i Sverige beslutar vilka individer som ska genomgå en operation samt se hur samarbetet mellan sjukgymnast och operatör fungerar efter en främre korsbandsskada. Metod: Intervjuer genomfördes med åtta informanter med 10 års erfarenhet av korsbandsoperationer. Dataanalysen gjordes genom en kvalitativ innehållsanalys inspirerad av Burnard. Resultat: Materialet resulterade i fyra kategorier: ?Aktivitetsnivå?, ?Individens fysiska och mentala kapacitet?, ?Operatörens kliniska undersökning? och ?Upplevelse av samarbete med sjukgymnast?. Konklusion: Beslutet om operation var multifaktoriellt. Individer med hög aktivitetsnivå och höga funktionskrav på knäleden opererades dock i större utsträckning och individens subjektivt upplevda instabilitet var av betydelse vid beslutet om operation. Operatörer hade stort förtroende och ett nära samarbete med sjukgymnaster.

Författare

Hanna Niemi Sara Werndin

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..