Sök:

Hur kan olika individers upplevda hälsa och fysiska krav i arbetet se ut inom skilda yrkesområden på Stockholms Stadsmission?

En kvantitativ studie

Syfte och frågeställningar: Den här uppsatsens syfte var att ta reda på personalens upplevda hälsa och fysisk arbetskapacitet, fysiska krav i arbetet, samt motionsvanor inom Stockholms Stadsmission. Frågeställningarna var: Hur kan olika individers upplevda hälsa och fysiska krav i arbetet se ut inom skilda yrkesområden på ett och samma företag? Kan den fysiska arbetskapaciteten inom olika yrkesområden påverkas av motionsvanor? Kan rökning vara en faktor som påverkar upplevd hälsa och motionsvanor?Metod: Datainsamlingen bestod av enkätundersökning, stegmätning samt steptest för beräkning av syreupptagningsförmågan. Undersökningen omfattade 48 personer från tre arbetsområden: administration, butik och restaurang. De utgjordes av 31 kvinnor och 17 män i åldrarna 19 till 63 år med en medelålder på 38 ± 14 år. På stegmätningen blev det ett bortfall på fem personer, och på steptestet ett totalt bortfall på 11 personer.Resultat: Flertalet av deltagarna uppgav att de upplevde ett högt mått av glädje/lycka, kontroll/inflytande och meningsfullhet i sitt arbete. Upplevd hälsa skattades som ganska tillfredsställande eller högre. Upplevd fysik och hur den uppfyller kraven i arbetet skattades relativt högt och jämnt fördelat inom samtliga arbetsområden. Inom administration var arbetet mest stillasittande. Arbetet inom butik och restaurang var mer rörligt vilket bekräftades av resultaten från stegmätningen, och innebar även mer lyft. En arbetsställning där nacke/rygg var framåtböjd/sned el vriden var vanlig inom samtliga områden. Sju personer uppgav att de hade besvär i rygg/höfter och 12 personer att de hade besvär i nacke/axlar dagligen. Totalt svarade 12 personer att de rökte, varav åtta arbetade inom butik. Medelvärden på syreupptagningsförmågan från 37 genomförda steptest blev 39 ± 5 ml/kg/min, för butik 40 ± 5 ml/kg/min och för restaurang 42 ± 6 ml/kg/min.Slutsats: Upplevd hälsa och fysik skattades relativt lika inom de tre arbetsområdena, trots stora skillnader i arbetsförhållanden. Den existerande besvärsförekomsten kunde inte kopplas specifikt till något arbetsområde. Det kan dock finnas en risk för framtida uppkomst och ökade besvär framför allt i nacke/axlar och rygg/höfter inom butik och restaurang. Trots att stegmätningen visade att butik och restaurang går nästan dubbelt så mycket på arbetet som administration, verkar inte syreupptagningsförmågan påverkas nämnvärt av att ha ett mer rörligt arbete. Det krävs sannolikt regelbunden fysisk aktivitet av högre ansträngningsgrad för att få positiva effekter på konditionen. Denna studies submaximala konditionstest ger inte en tillförlitlig uppfattning om studiedeltagarnas konditionsstatus, då de var få till antalet. Denna undersökning kunde se ett tydligt samband mellan rökning och lågt utövande av fysisk aktivitet.

Författare

Perita Lundblad Joanna Stassos

Lärosäte och institution

Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH/Institutionen för idrotts- och hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..