Sök:

Hur individer med spasticitet upplever behandling med elektrisk stimulering samt hur metoden påverkar rörelseförmåga och funktion

En kvalitativ och kvantitativ studie


Spasticitet är en neuromuskulär försämring som är vanligt förekommande hos personer med en skada i centrala nervsystemet. Tillståndet beror delvis på en avsaknad reflex, reciprok inhibering och leder till en abnormalitet i sträckreflexerna och en överdriven koaktivering. Spasticitet leder till fysiska funktionsnedsättningar med sociala och ekonomiska påföljder. Spasticitet kan behandlas genom sjukgymnastik, farmaka samt elektrisk stimulering. Elektrodress är en behandlingsmetod som använder elektrisk stimulering för att reducera spasticitet. Syftet med studien var att undersöka hur individer med spasticitet upplever Elektrodress och dess behandlingseffekter samt hur metoden kan förbättra rörlighet och funktion. Kvalitativa intervjuer genomfördes med fyra individer med spasticitet och olika diagnoser. Dessa kompletterades med funktionella tester samt mätning av ledrörlighet hos två av individerna. Intervjumaterialet bearbetades genom en kvalitativ innehållsanalys. Behandling med elektrisk stimulering visades kunna förbättra rörlighet och gångförmåga hos informanterna. Intervjuerna resulterade i sju kategorier: livet innan, påverkan på kroppen, livspåverkan, nya träningsmöjligheter, metodens betydelse, upplevelser av effekten och kommande dräkts underlättande. Resultatet visade att metoden gav förbättringar kroppsligt, socialt och emotionellt samt att det är en bra behandlingsmetod för individer med spasticitet. Elektrodress ger en upplevd spasticitetsreducering hos informanterna. Elektrodress ger även påverkan på rörlighet och gångförmåga hos individer med spasticitet, men påverkan är individuell. Informanterna upplever en skön och muskelavslappnande känsla vid användandet, men ser elektroderna som otympliga under aktivitet. Studien tyder på positiva erfarenheter hos informanterna. Författarna anser att mer forskning krävs och att studier med större urvalsgrupper hade varit intressant att följa.

Författare

Josephine Engstam Sofia Jeppsson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..