Sök:

Hem- och konsumentkunskap i särskolan

Lärares erfarenheter av elevers arbete med recept

Hem- och konsumentkunskap är med sina 525 lektionstimmar ett stort ämne i särskolan. Elever i särskolan kan inte undervisas som en homogen grupp på grund av deras olika kunskapsnivåer och förutsättningar. Detta ställer höga krav på läraren i sitt undervisningssätt, då hen måste individanpassa all sin undervisning för att eleverna ska nå målen i kursplanen.Syftet med denna uppsats var att undersöka hur lärare i Hem- och konsumentkunskap använder och förhåller sig till recept för särskoleelever samt att undersöka vilka möjligheter och begränsningar som finns kring receptanvändningen. Undersökningen utfördes med hjälpav enskilda kvalitativa intervjuer med fem Hem- och konsumentkunskapslärare som arbetadepå särskolan i en stad i Mellansverige. Lärarna i denna studie påpekade att det saknas undervisningsmaterial inom Hem- och konsumentkunskap som är anpassat för elever isärskolan. Lärarna behöver därför skapa egna recept för att tillgodose alla elevers olika förutsättningar och behov. Receptens struktur var en problematik för samtliga lärares elevgrupper. Eleverna hade till exempel svårt att läsa och förstå recepten, vilket gjorde att lärarna förenklade recepten med mindre text och mera bilder. Vår slutsats är att individanpassning är en förutsättning för att eleverna i särskolans Hem- och konsumentkunskap ska nå kursplanens mål.

Författare

Angelica Ohls Stina Holmberg

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..