Sök:

Hälsa

En innehållsanalytisk undersökning av begreppet hälsa i läroböcker i ämnet Idrott och hälsa för skolans senare år och gymnasiet


SammanfattningDen här studien undersöker begreppet Hälsa i läroböcker inom skolämnet idrott och hälsa för grundskolans senare år och gymnasiet. Syftet med uppsatsen är att se hur hälsa framställs i läroböckerna. Undersökningen utgår från dessa frågor; vilket utrymme ges begreppet hälsa i läroböcker för de senare åren inom skolämnet idrott och hälsa? hur definieras hälsa?, vilka perspektiv och teorier finns presenterade i läroböckerna? samt uppfyller läroböckerna läroplanernas hälsomål? Undersökningen har åtta läroböcker som grund och dessa analyseras utifrån en innehållanalys med fokus på hur ofta hälsa som företeelse nämns.Resultatet av undersökningen visar att hälsa som företeelse förekommer i många delar av läroböckerna. Hälsa behandlas inte endast i det explicita avsnittet om hälsa utan även i andra avsnitt som till exempel friluftsliv, ergonomi, stresshantering och kost. I de renodlade hälsoavsnitten ligger fokus till stor del på fysisk, psykisk och social hälsa. Utifrån resultatet av undersökningen kan vi dra slutsatsen att hälsa i läroböckerna innebär att det inte är endast fysisk aktivitet som leder till hälsa. Människokroppen ses som en helhet som måste vårdas varsamt och med omtanke på många olika plan för att hälsa ska uppnås. Nyckelord: Didaktik, idrott och hälsa, läroböcker, innehållsanalys, hälsa.

Författare

Kristin Höglund Frida Ångström

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..