Sök:

Hållbarhetsstudier och granskning av automatvalidering av analysresultat vid analys av prostataspecifikt antigen Hållbarhetsstudier och granskning av automatvalidering av analysresultat vid analys av prostataspecifikt antigen


Prostatacancer är den vanligaste orsaken till cancerdöd hos män i Sverige. Cirka 9500 patienter får diagnosen prostatacancer varje år. Prostatacancer diagnostiseras med hjälp av analys av tumörmarkören prostataspecifikt antigen (PSA) i plasma.Syftet med den aktuella studien var att undersöka den preanalytiska stabiliteten av PSA i plasma och att undersöka hur förändrade provtagningsanvisningar och provtagningsrutiner påverkade analysresultat, arbetsförhållanden och patientsäkerhet.Analysmetoden som användes vid studien var electrochemiluminiscence immunoassay (ECLIA), vilken nyttjar ljus för detektion av antigen-/antikroppskomplex.I en första studie visades att centrifugerade PSA-prover med icke avhälld plasma, förvarade i 6o C, kan analyseras upp till 5 dagar efter provtagning. Detta till skillnad från nuvarande metodbeskrivning som kräver avhälld plasma vid analys 24 timmar efter provtagning. En andra studie visade att PSA-prov, förvarat i 6o C, centrifugerat och analyserat 24 timmar efter provtagning gav oförändrade PSA-värden jämfört med PSA-prov som centrifugerats och analyserats direkt efter provtagning. Detta till skillnad från nuvarande metodbeskrivning där prov skall centrifugeras inom 2 timmar och att ocentrifugerat prov skall förvaras i rumstemperatur.Nya automatvalideringsgränser och införandet av laboratoriedataprogrammet Delta-check gav en halvering av antalet analysresultat som ej automatvalideras.Studien visar att PSA var mer stabilt än tidigare förmodats och att förändrade rutiner vid analys av PSA och införande av automatvalidering med Delta-check kan leda till ett förbättrat och mer effektivt arbete för personalen på laboratoriet och ge ökad patientsäkerhet.

Författare

Emilia Berkeby Banérsson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för kemi och biomedicin (KOB)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..