Sök:

Hållbarhet på mjölk


En del i debatten om att minska matsvinnet diskuterar nyttan av att sänka kyl- skåpstemperaturen, för att undvika att mat förskäms. Den här studiens syfte är att undersöka fördelarna och förbättra hållbarheten på mjölk genom att förvara den i en lägre temperatur, ur ett mikrobiellt och sensoriskt perspektiv. Miljöaspekten kommer också beröras kort. Hållbarheten studeras genom att lagra mjölk i 4 ?C och 8 ?C i två veckor och analysera den mikrobiologisk genom att räkna totalantal bakterier och värmeresistenta bakterier och sporer. Den sensoriska analysen utförs av en smakpanel bestående av studenter. Mjölken som används i studien är Arla Mellanmjölk 1,5 % fetthalt, då den står för större delen av konsumerad mjölk i Sverige. Förpackningen som användes var av typen takås med skruvkork. Studien utförs på uppdrag av Konsumentföreningen Stockholm i samarbete med mikrobio- logiska institutionen på Sveriges Lantbruksuniversitet. Studien visar att mjölken har bättre mikrobiell status om den förvarats i svalare temperatur.

Författare

Agnes Abrahamson Matilda Nyman

Lärosäte och institution

SLU/Dept. of Food Science

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..