Sök:

Grönsaker i förskolan

Hur barnens konsumtion av grönsaker påverkas av pedagogerna i förskolan under lunchen.


Med den globala fetmaepidemin, har forskning visat att tidiga förebyggande metoder är viktigast. En av strategierna för att främja sunda matvanor är genom att öka konsumtionen av grönsaker hos barn. I detta examensarbete ges en inblick i tidigare forskning som beskriver de olika sätt på vilka förskole pedagoger kan uppmuntra barn att konsumera mer grönsaker under lunchen. Med hjälp av kvalitativ metodobservation, har två grupper av barn under en pedagogisklunch observerats när de suttit med två olika pedagoger. De teoretiska utgångspunkterna för detta examensarbete är baserat på Goffmans dramaturgiska perspektiv och Merleau-Ponty livsvärldsteori. Detta innebär att fokus för observationer har varit på kroppsspråket hos barnen och pedagogerna.Resultaten visade att pedagogerna har en öppen atmosfär mot barnen, och barnen uppmanas att konsumera mer grönsaker med hjälp av många olika strategier. Det fanns vissa motstridiga bevis på hur pedagogerna ansåg att barnen behövde respektive inte behövde konsumera grönsaker under varje lunch. Konsekvenserna av denna studie har visat att pedagoger har olika åsikter och strategier för att uppmuntra barn att öka sin konsumtion av grönsaker.

Författare

Rebecca Emmott

Lärosäte och institution

Karlstads universitet/Institutionen för pedagogiska studier

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..