Sök:

Göteborgs Stad och bostadsbyggandet.


Debatten om matfett är ständigt aktuell och i stort sett dagligen så matas vi med olika aktörersåsikter om vilket fett som är att föredra. Ska vi äta omättat eller mättat fett? Vilket matfett ärdet mest hälsosamma? Fokus i denna studie har varit att synliggöra den professionellapedagogens förhållningssätt till matfett och vilka olika strategier som lärare i hem- ochkonsumentkunskap har använt sig av i sin undervisning relaterat till matfett. Studiens syftevar att synliggöra och analysera hem- och konsumentkunskapslärares skilda förhållningssättrelaterat till matfett i undervisningen med utgångspunkt i perspektiven hälsa, ekonomi ochmiljö. Studien bygger på kvalitativa intervjuer samt observationer med lärare i hem- ochkonsumentkunskap på högstadiet. Resultatet av studien visar att hem- ochkonsumentkunskapslärares förhållningssätt relaterat till matfett utifrån de tre perspektiven äratt hälsa och miljö tar minst plats i undervisningen medan ekonomiperspektivet tar störstplats. Studien visar också att debatten i vårt samhälle om matfett relaterat till hälsa och miljöinte har samma genomslagskraft i hem- och konsumentkunskapsundervisningen. Lärarnasekonomiska förutsättningar styr vilka strategier lärarna använder sig av gällande undervisningom matfett i skolan, vilket kan innebära att elever inte får den likvärdiga utbildning som dehar rätt till.

Författare

Jenny Björkman Kristina Öhrnberg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Förvaltningshögskolan

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..