Sök:

"Gifta ihop" Lean och kreativitet

En fallstudie gjord på Karolinska Universitetssjukhusets division för Servicetjänster och Logistik. Studien berör det förbättringsarbete som är aktuellt samt hur detta förhåller sig till innovation och kreativitet.


BakgrundAvdelningen för Servicetjänster och logistik inom Karolinska Universitetssjukhuset genomgår sedan 2007 ett omvälvande förbättringsarbete med helt nya arbetssätt som baseras på ständiga förbättringar och flödesprocesser. Innovation är något för företag i dagens samhälle att förhålla sig till som en metod för att kunna vara fortsatt konkurrenskraftig. Inom modern kvalitets- och verksamhetsutveckling återfinns det otaliga metoder för att arbeta innovativt och kreativt. Vikten ligger inte vid att sammanföra dessa utan istället påvisa vikten av kreativitet och innovation.ProblemformuleringDe förbättringsmetoder som avdelningen för Servicetjänster och logistik använder sig av kan innebära att det saknas utrymme för problemlösning och därmed outnyttjad kreativitet. Kunskapen och förståelsen kring kreativitet kan därför skapa förutsättningar till att kunna leda innovationsprocessen i rätt riktning, vilket vi vill försöka implementera på Varutransporten på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.SyfteSyftet med studien är att tillämpa våra kunskaper i innovationsteknik genom att ge förslag till hur Varutransporten kan få in mer kreativitet i sitt flödesarbete.MetodStudiens utförande sker genom två processer, en forskningsprocess och en innovationsprocess, parallellt med varandra. Syftet är att tillämpa våra kunskaper i innovationsteknik, där vi genom empiri och teori kommer fram till ett innovativt bidrag, vilket kräver båda typer av processer. Det empiriska materialet som använts i studien är inledningsvis observationer och kreativa övningar för att skapa en förståelse för flödet. Det fortsatta arbetet med förbättringsarbetet är hämtat utifrån ett deltagande i förbättringsmöte, benchmarking samt dokumentationer kring förbättringsarbetet.SlutsatsInnovationsbidraget för studien ligger i att ha identifierat slöseri i form av outnyttjad kreativitet, och därmed gett förutsättningar för kreativitet ("skakat boxen") på Varutransporten. Bidraget är en drivkraft till att påvisa vikten av kreativt och innovativt arbete i Varutransportens arbetsprocesser. "Att skaka boxen" är den metod som påvisar hur nya tillvägagångssätt kan ske för att införliva en kreativ förmåga. Varutransporten har tendenser till att kunna implementera de kreativa och innovativa arbetsprocesserna, vi påvisar hur detta kan framföras mer konkret.

Författare

Julia von Seth Johan Forss

Lärosäte och institution

Mälardalens högskola/Akademin för innovation, design och teknik

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..