Sök:

GearUp

Ett utvecklingsprojekt för ökad framkomlighet


Denna uppsats är ett examensarbete inom ämnet Biomekanik. Studenterna Ingrid Bertilsson och Viktor Larsson har utfört ett utvecklingsprojekt i samarbete med Hälsoteknikcentrum Halland (HCH). Projektet har med en användarcentrerad utvecklingsprocess arbetat fram en funktions prototyp av ett växlat rullstolshjul och en reglerande lösning. Funktionsprototypen har också möjliggjort tester. Denna prototyp är utvecklad för att avhjälpa de rullstolsburnas problem med lutande plan och svårmanövrerad terräng. I och med en workshop med användare togs problematiken med lutande plan och svårmanövrerade terräng upp som de största hindren. Projektgruppen arbetade fram koncept och dessa utvärderades i samarbete med brukare, arbetsterapeuter och hjälpmedelstekniker för att kunna få en så bra och komplett lösning som möjligt. Under konstruktionsarbetet har hänsyn tagits till användarvänlighet, medicintekniska föreskrifter och krav för att möjliggöra CE-märkning av produkten Resultatet är ett rullstolshjul med ett integrerat planetväxlat nav samt ett intuitivt och användarvänligt reglage. Utformning och funktion av reglaget kommer inte att beröras i denna rapport på grund av sekretess. Navväxeln baseras på cykelnavet SRAM I3-motions konstruktion, men har modifierats för att passa rullstolens drivning. De navväxlade hjulen har monterades på rullstolen Panthera S2 och möjliggjorde tester i backe med lutning på 8,5 %. Testerna gav en indikation på att ett växlat rullstolshjul kan minska ansträngningen för en rullstolsburen person vid klättring i backar. Förslag på slutgiltig konstruktion av nav och reglage har arbetats fram. Produkten behöver vidare utveckling och testas ytterligare innan produkten kan läggas i produktion.

Författare

Viktor Larsson Ingrid Bertilsson

Lärosäte och institution

Högskolan i Halmstad/Högskolan i Halmstad/Högskolan i Halmstad/Högskolan i HalmstadSektionen för ekonomi och teknik (SET)Biomekanik och biomedicin

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..