Sök:

Fysioterapeutens hälsosamtal- leder det till förändrad hälsorelaterad livsstil och förbättrad styrka, kondition och balans?


Introduktion/bakgrund: Många av våra vanligaste sjukdomar är livsstilsrelaterade och med en förbättrad livsstil så minskar riskerna att drabbas av t.ex. diabetes, högt blodtryck, övervikt och hjärt- och kärlsjukdomar. En metod som ofta används inom fysioterapin för att försöka förändra patientens livsstil är det s.k. Hälsosamtalet. Hälsosamtalet inriktar sig framförallt på personens fysiska hälsa och syftar till att motivera patienten till att förändra livsstil och på så sätt erhålla bättre hälsa. Hälsosamtalets genomförande och upplägg baseras till stora delar på teorin bakom det inom psykologin mer etablerade s.k. Motiverande Samtalet (MI). Syfte: Syftet med föreliggande arbete är att undersöka om Hälsosamtalet leder till förändrad livsstil, samt förbättrad styrka, kondition och balans. Metod: Undersökningen baseras på fyra personer i yrkesverksam ålder som undersöktes före Hälsosamtalet och tremånader efter Hälsosamtalet. Det som mättes var hälsorelaterad livsstil, styrka, kondition och balans. Resultat: Resultatet visar att samtliga individers hälsorelaterade livsstil och balans var bättre tre månader efter Hälsosamtalet än före. Övriga undersökta variabler (kondition och styrka) hade inte förändrats. Intervjusvar visade att alla fyra rent generellt var mycket positivt inställda till hälsosamtalet. Konklusion: Studiens resultat ger en svag indikation att Hälsosamtalet hade en positiv effekt på individernas hälsorelaterade livsstil och att individernas balans förbättrades. Beträffande styrka och kondition så kunde man inte se några förändringar. Kunskapsläget kring Hälsosamtalets effekt är oklart, varför ytterligare forskning inom området behövs.

Författare

Ulrika Selander

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..