Sök:

Fyra små rätter

ett utvecklingsarbete av E-kost

Bakgrund: Undernäring är vanligt förekommande inom den svenska vården. Att upprätthålla en god nutritionsstatus och att få i sig tillräckligt med protein är av stor betydelse för en patients tillfrisknande. Vid sjukdom är det vanligt att aptiten minskar och att den sjuke drabbas av illamående, trötthet och smärta och därför inte vill eller orkar äta tillräckligt stora portioner med mat. Ett sätt att hjälpa svårt sjuka patienter att få i sig tillräckligt med energi är att servera en så kallad E-kost: protein- och energirik kost. E-kosten består av mer energität mat och därav mindre portioner samt en hög andel protein.Syfte: Syftet med uppsatsen var att utveckla menyn för E-kost till en flerrättersmeny på ett utvalt lasarett samt att utvärdera densamma med hjälp av enkätundersökningar.Metod: En meny togs fram där lunch och middag bestod av fyra små rätter. Menyn utgick från den befintliga menyn för E-kost på lasarettet och utgjorde en veckas matsedel.För att utvärdera om den nya menyn uppskattades mer av patienterna än den befintliga menyn utfördes en enkätundersökning bland inneliggande patienter som åt E-kost. Enkätundersökningen utfördes under två omgångar. Den första undersökningen gjordes under två veckor då den befintliga menyn serverades. Den andra undersökningen gjordes under en vecka då den nya menyn prövades. En muntlig utvärdering gjordes efter testveckan med personalen i köket och på avdelningarna som deltog.Slutsats: Det fanns ingen signifikant skillnad mellan de två enkätundersökningarna men den nya menyn fick positiv respons från såväl patienter, vårdpersonal och kökspersonal. Författarna tror på konceptet med flera rätter per måltid.

Författare

Karin Andersson Camilla Jakobsson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..