Sök:

Frukost i skolan- En utvärdering av en frukostsatsning


För oss som lärare i ämnen där kost är ett viktigt område att undervisa om är det intressant attundersöka kostrelaterade forskningsproblem. På en gymnasieskola utanför Göteborg serverasdet gratis frukost till eleverna. Skolan gör detta för att de elever som av olika skäl inte kan ätafrukost hemma ska ha möjligheten till detta och därmed öka sina förutsättningar för att på ettbra sätt tillgodogöra sig undervisningen.Studiens syfte är att utvärdera skolans kostnadsfria frukostservering. Vilka är det egentligensom äter frukost i skolan? Den avser även att ta reda på vad eleverna väljer att äta när de harmöjligheten att äta en näringsriktig frukost och hur deras uppfattningar kring frukostensbetydelse för koncentrations- och prestationsförmåga samt sötsuget ser ut.Enkätundersökningen genomfördes under två morgnar samma vecka, en onsdag och enfredag, med totalt 90 deltagande elever.Resultatet visar att de som äter frukost i skolan inte är de som skolan syftar att nå med sinsatsning. Anledningarna som eleverna har till att äta frukost i skolan är i första hand socialaskäl och bekvämlighetsskäl. Även om skolans ursprungliga målsättning inte uppnås så kanman se många andra positiva effekter med att servera eleverna gratis frukost på skolan. Dessaeffekter kan vara att man ger eleverna en arena för social interaktion och det ger skolan enypperlig möjlighet att i frukostmatsalen överföra värden och kunskaper om vikten av en brakost. Det var inte så många av eleverna som åt en frukost som kan betraktas som bra om måletär att stå sig fram till lunch. Vidare kan vi konstatera att elevernas uppfattning kringfrukostens betydelse generellt stämmer överens med på området rådande forskning.

Författare

Magnus Leyton Karolina Petersson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Personalvetarprogrammet

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..