Sök:

Frivilliga upplysningar i kvartals och delårsrapporter -en studie av largecapbolagens implementering av IAS 34 och övrig reglering

Bakgrund och problem: År 2005 infördes IFRS som obligatorisk redovisningsstandard för noteradebolag inom EU. Svenska bolag med frivilliga upplysningar i sina kvartals och delårsrapporter kom attpåverkas genom införandet av IAS 34. Standarden tillkom som ett svar på kapitalmarknadens ökadekrav på bättre information, men också investerares önskan om tätare frekvens iinformationsgivningen. Uppsatsens problemformulering har sin utgångspunkt i frivilligaupplysningars relevans för investerare.Syfte: Syftet med uppsatsen är att studera hur bolagen valt att redovisa frivilliga upplysningar utöverde uppställda krav som IAS 34 Delårsrapporter och övrig reglering föreskriver. Ämnet frivilligaupplysningar är relativt outforskat i Sverige och på grund av detta är det extra intressant att försökaförstå hur svenska noterade bolag tillämpar frivilliga upplysningar i kvartalsrapporter. Vi hoppas attstudien kan bidra med insikter kring vilka upplysningsval bolag gör när de inte har en tvingandelagstiftning eller redovisningsstandard att följa.Avgränsningar: Uppsatsen fokuserar på svenska bolag noterade på NASDAQ OMX Stockholmsbörsen,som tillämpar IFRS och redovisningsstandarden IAS 34 Delårsrapporter. På grund av utrymmesskälkoncentrerar sig uppsatsen endast på bolag listade på largecap och omfattar endast två av fyrakvartalsrapporter under kalenderåret 2010.Metod: Uppsatsen har ett positivistiskt förhållningssätt som kopplats samman med en induktivforskningsmetod. En kvantitativ undersökning av bolagens kvartals och delårsrapporter ligger tillgrund för det empiriska materialet. Data som samlats in består av sekundärdata hämtad frånbolagens kvartalsrapporter. Först ges läsaren en omfattande bakgrund i from av den teoretiskareferensramen. I empirin presenteras de frivilliga upplysningarna, dessa sammanställs sedan ianalysen. Både empiri och analys presenteras med hjälp av diagram.Resultat och slutsats: Studien har visats att det förekommer en stor mängd frivilliga upplysningar iföretagens kvartals och delårsrapporter. Undersökningen resulterade i 16 olika frivilliga upplysningar.Studien visar ett motsatsförhållande mellan begreppen aktiemarknadsorientering och väsentlighet.Studien har funnit både mönster och avvikelser i branschindelningen, men också i vilka frivilligaupplysningar bolagen i huvudsak upplyser om.

Författare

Emil Lärke Bredung Magnus Wester

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..