Sök:

Förskolan

Ekologisk mat och lärande


Intresset av ekologisk kost och yrket som barnsko?tare har motiverat oss att skriva om ekologisk mat ur ett ha?lsopedagogiskt perspektiv med fokus pa? fo?rskolan. Med hja?lp av intervjuer synliggjordes tre yrkesgruppers tankar och kunskaper. Syftet med examensarbetet a?r att underso?ka ekologisk mat pa? fo?rskolorna ur ett ha?lsopedagogiskt, na?rings- och ekonomiskt perspektiv. Fra?gesta?llningarna som arbetet utgick ifra?n var hur nyckelpersonerna ansa?g att fo?rskolebarns ha?lsa pa?verkades av ekologisk kost och om de upplevde att den tillfo?rde mer na?ring a?n konventionell odlad mat. Dessutom huruvida de ansa?g att ekologisk mat hade inverkan pa? matkostnaderna samt hur barnen fick ta del av kunskaper om det. Fo?r att samla in en empiri valdes en kvalitativ hermeneutisk metodansats med kvalitativa intervjuer. I resultatet framkom det ett gemensamt svar om att ekologisk mat var ba?ttre fo?r att undvika ono?diga gifter. Forskning visade att beka?mpningsmedlet organiska fosforfo?reningar kan ha negativa fo?ljder fo?r barn och vuxna. Dessutom fanns en problematik om att det inte gick att uppfatta direkta effekter pa? ha?lsan genom ekologisk mat. Ekonomi och tillga?nglighet styrde fo?rskolornas inko?p. Enligt underso?kningen beho?vde inte ekologisk kost betyda en ho?gre utgift. Pa? grund av brist pa? forskning fanns det meningsskillnader om ekologisk kost hade ett ho?gre na?ringsinneha?ll a?n konventionell. Flera studier indikerade pa? att det fanns mer C- vitamin, ja?rn och magnesium i ekologisk mat. Kommunikation och samspel a?r avgo?rande fo?r la?rande och genom det fick barnen ta till sig kunskap om ekologisk kost.

Författare

Lina Svensson Veronica Andersson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Institutionen för utbildningsvetenskap (UV)

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..