Sök:

Förskola och dokumentation

Hur förskollärare uppfattar att de arbetar med dokumentation mot uppföljning, utvärdering och utveckling och sina förutsättningar för att arbeta med det

Syftet med uppsatsen är att studera hur förskollärare uppfattar att de arbetar med dokumentation och arbetar vidare med dokumentationen mot uppföljning, utvärdering och utveckling av verksamheten. Studiens huvudsyfte kan dock beskrivas som att studera vilka förutsättningar och begränsningar som förskollärarna uppfattar att de har för att arbeta med detta. För att få svar på studiens syfte har vi genomfört åtta semistrukturerade intervjuer med åtta olika förskollärare. Ramfaktorteorin har använts som ett analysverktyg för att studera de uppfattade förutsättningarna och begränsningarna och relatera dessa till hur förskollärarna uppfattar att de arbetar med dokumentation, uppföljning, och utveckling. Till studien har vi även en 'bakgrund' där vi tar upp vad tidigare forskning visar kring dokumentation. Vad dokumentation kan leda till samt förutsättningar och begränsningar för att arbeta med dokumentation.Resultatet har sammanställts i olika kategorier kring hur förskollärarna uppfattar att de dokumenterar, hur de arbetar vidare med det dokumenterade och vilka förutsättningar och begränsningar som de framför. De slutsatser vi drar är att förskollärarna har olika uppfattningar kring hur de arbetar med uppdraget och vi får en uppfattning av att de har kommit olika långt i arbetet med dokumentation. Vi kommer även fram till att ett flertal olika förutsättningar och begränsningar tas upp. Vi har även funnit att de förskollärare vi intervjuat tar upp förutsättningar och begränsningar som vi inte funnit i tidigare forskning. En viktig slutsats vi drar är dessutom att vi ser hur några av förskollärarna uppfattar att de själva kan vara flexibla inom de ramar som finns och att de kan skapa möjligheter för att arbeta med dokumentation.

Författare

Carolina Franck Olsson Tina Näfver

Lärosäte och institution

Örebro universitet/Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..