Sök:

Följsamhet till hygienrutiner på operationssalen; från uppdukning till såromläggning - operationssjuksköterskors handlande och erfarenheter


Det är väl känt att hygien har stor betydelse för att minimera risker för posto-perativa infektioner och i förlängningen minska lidande och öka patientsäkerheten. Risker för utvecklandet av postoperativa infektioner är flera och en ensam förklaring går oftast inte att finna. Personalmässiga faktorer är dock en del av problemet. Följsamhet till hygienrutiner bland personalen visar sig ofta bristande i känd forskning och dess förklaring är komplex. Operations-sjuksköterskors omvårdnadsarbete och ansvar syftar till skydda patienten ge-nom att förebygga postoperativa infektioner men deras handlande och erfaren-heter när det gäller följsamheten till hygienrutiner är studerat i mycket liten omfattning. Syftet med denna studie var att beskriva operationssjuksköterskors handlande och erfarenheter kring följsamhet till hygienrutiner från uppdukning till såromläggning. Studien genomfördes med sex kvalitativa intervjuer och 13 icke deltagande observationer på två olika sjukhus i norra Sverige. Data från intervjuer och observationer analyserades med kvalitativ innehållsanalys och resulterade slutligen i fyra kategorier: Ett övergripande ansvar, Ett samspel och samarbete behövs för optimal följsamhet, Bristen på tydliga rutiner försvårar, Ett behov av förbättringsarbete, fortbildning och uppföljning. Operationssjuk-sköterskors handlande och erfarenheter gällande följsamhet till hygienrutiner visar att de syftar till att upprätthålla och följa hygienrutiner genom att ta ett övergripande ansvar för hygienen på operationssalen. De vill och försöker an-vända sin specialistkunskap för att skydda patienten och förebygga postopera-tiva infektioner men här uppstår problem i olika former. Både inom teamet och verksamheten, vilka alla försvårar följsamheten och i förlängningen hotar patientsäkerheten. Det goda teamarbetet med samarbete och respekt är istället viktigt för god följsamhet, precis som fortsatt utveckling och utbildning.

Författare

Belén Eriksson Sofie Mellberg

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..