Sök:

Födoämnesöverkänsligas vanor och uppfattningar kring livsmedel och måltider

Bakgrund Det blir allt vanligare med födoämnesöverkänsligheter i Sverige. Men personer med födoämnesöverkänslighet upplever det svårt att äta ute då de kan utsättas för vissa risker på grund av restaurangpersonalens bristande kunskaper. Många behöver även ersättningsprodukter på grund av överkänsligheten men utbudet är begränsat och dessa har högre priser.  Syfte Studiens syfte var att få en kartläggning över hur personer över 18 år med födoämnesöverkänslighet uppfattar restaurangbesök och livsmedelsinköp.Metod En kvantitativ studie genomfördes med hjälp av ett frågeformulär i Google Documents och distribuerades via Facebook våren 2014. Enkäten bestod av 21 frågor, inklusive en öppen fråga. Data samlades in och analyserades i statistikprogrammet SPSS 20.0 med signifikansnivån p<0,05. Den öppna frågan grupperades in i olika kategorier.Resultat Totalt deltog 307 respondenter, varav 272 var kvinnor och 35 var män. Priserna på ersättningsprodukter bidrog till minskad konsumtion hos 53 % av deltagarna. Deltagarna från storstäder handlade ersättningsprodukter från andra butiker än den vanliga i jämförelse med de från tätorter (p=0,002). Gällande läsning och förtroende av innehållsförteckning var det ingen skillnad mellan könen, dock upplevde män det lättare att förstå. Män åt oftare ute på restaurang (2-3 ggr/mån) än kvinnorna (1ggr/mån). De från storstäder åt ute mer och valde restaurang utifrån sin födoämnesöverkänslighet (p=0,028). De som undvek restauranger var mindre nöjda med personalen (p=0,001).Slutsats Många med födoämnesöverkänsligheter påverkas negativt när det kommer till mat och måltider. Uppfattningar och vanor kring restaurangbesöken och livsmedelsinköp varierade mellan könen samt storlek på boendeort. Kunskap och bemötande hos personalen var bristande. Attityden och kunskap är något som kan förbättras genom utbildningar om födoämnesöverkänslighet. Är personalen säker på sin sak, upplevs även bemötandet bättre. 

Författare

Karin Wansulin

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..