Sök:

Finns det någon cross-overeffekt mellan statisk och dynamisk uthållighetsträning av bålmuskulaturen, och hur påverkar de olika träningsformerna resultatet på ett bålstabilitetstest?

En studie med single subject experimental design


Bakgrund: Bålträning kan användas vid prevention, behandling samt för att öka prestationsförmåga. Vilken typ av bålträning som är lämpligast för de olika ändamålen är dock fortfarande oklart, vilket till viss del beror på brist på tydliga definitioner inom området. Mot bakgrund av specificitetsprincipen inom träningslära och bålmuskulaturens olika indelningar och dess muskelfysiologi, vill författarna undersöka om en cross-overeffekt kan uppnås mellan två olika typer av uthållighetsträning, liksom träningens effekter på bålstabilitet. Syfte: Syftet var att beskriva observerade och mätbara effekter av dynamisk bålträning på statisk uthållighet i bålmuskulaturen, och omvänt, samt de observerade och mätbara effekterna av de respektive träningsformerna på resultatet av ett bålstabilitetstest. Metod: Studiedesignen var single subject experimental design (SSED). Försökspersonerna, tillika författarna, genomförde statisk eller dynamisk träning under åtta veckor. Mätningar utfördes fem gånger under baseline och en gång per vecka under interventionen. Resultat: Åtta veckors dynamisk bålträning visade en klar och statistisk signifikant cross-overeffekt mot statisk uthållighet i bålmuskulaturen. Åtta veckors statisk bålträning visade ingen klar förbättring av dynamisk uthållighet i bålmuskulaturen. Varken åtta veckors dynamisk eller statisk bålträning gav någon förbättring av resultatet vid ett bålstabilitetstest. Konklusion: Slutsatsen av studien är att det finns en tydlig cross-overeffekt mellan dynamisk bålträning och statisk uthållighet i bålmuskulaturen. Ingen slutsats gällande interventionseffekt kan dras utifrån resultaten på övriga test i denna studie.

Författare

Sara Englund Elin Stenberg

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..