Sök:

Filamentösa Zygomyceters tillväxt i sulfitlut och ostvassla Growth of filamentous Zygomycetes in spent sulphite liquor and cheese whey


Sulfitlut, en biprodukt som erhölls från pappersmassaindustrin, blandades med ostvassla som är en biprodukt från osttillverkningsindustrin, för att odla fyra olika Zygomyceter i blandningen för produktion av proteinrikt biomassa.Arbetet fokuserades på den maximala produktionen av Zygomycetbiomassa från olika koncentrationer av biprodukterna sulfitlut och ostvassla i skakflaskor och de bästa förhållandena upprepades i en bioreaktor i bänkskala. Bästa odlingen för de olika Zygomycetstammarna vid 35 °C påvisade att vid 30%ig sulfitlut hade M. indicus och M1 producerade maximal koncentration (4,0 respektive 3,8 g/L) och utbyte (0,1 respektive 0,09 g/g) av biomassa efter 72 h. Maximala etanolproduktionen samt utbytet från dessa stammar var vid 38 h 12,4 g/L (0,31 g/g) respektive 13,4 g/L (0,30 g/g). Konsumerat socker för respektive etanolproduktion för dessa stammar var 41,2 g/L respektive 44,0 g/L.För odling i bioreaktor valdes M1 i ett medium med 50%ig sulfitlut med ostvassla, detta för att experimentera med mer användning av sulfitlut samt M1 som ursprungligen har isolerats från en indonesisk maträtt, tempe. Under odlingen i en bioreaktor minskade biomassaproduktionen samt utbytet. Efter 72 h odling erhölls biomassaproduktionen samt utbytet på 2,1 g/L (0,06 g/g)Svampens biomassa som har producerats från blandningen av sulfitlut med ostvassla kan anses vara användbar för produktion av djurfoder, kitosan och kan vara en potentiell källa till näringsämnen.

Författare

Bano Mustafa Haniyah A. Ashtiani

Lärosäte och institution

Högskolan i Borås/Ingenjörshögskolan (IH)

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..