Sök:

Fastighetsägare som bli blåsta på vinden. En analys av fastighetsägarnas motstridiga intressen att utnyttja naturresurser genom vindkraftverk och bergvärmepumpar.

Den framtida samhällsutbyggnaden kommer att utgöras av en ökad användning av förnyelsebara resurser, bland annat i form av vind- och bergenergi. För att kunna utnyttja dessa energiresurser finns således ett intresse av att bygga över och under marken. Men i takt med utbyggnaden uppkommer problem. Exploateringen ökar konkurrensen mellan fastighetsägare som vill utnyttja den förnybara energin. Äganderätten till förnybar energi är inte direkt reglerad i vare sig lagstiftning eller praxis. När bergvärme installeras eller vindkraftverk uppförs i närheten av andra fastigheter kan det uppstå oönskade effekter både för intressenter som planerar att utföra desamma och för exploatörer som redan har installerat bergvärme eller uppfört vindkraftverk på en angränsande fastighet genom att energiutvinningen minskar eller inte ens kommer att kunna framställas. Eftersom äganderätten till förnybar energi är en rättsfråga som inte direkt regleras i vare sig svensk lagstiftning eller praxis är det i dagsläget osäkert hur en situation rättsligt skall hanteras då en exploatör på egen mark uppför vindkraftverk eller installerar bergvärme som tar vind eller värme från en angränsande fastighet eller hindrar en framtida exploatör att uppföra vindkraftverk eller installera bergvärme. Uppsatsen söker därför klargöra de frågor som uppkommer till följd av den ovan beskrivna problematiken, hur dessa frågor rättsligt kan hanteras samt de konsekvenser som rättssituationen kan ha för möjligheten att använda sig av vindkraft respektive bergvärme.

Författare

Marie Åkesson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Juridiska institutionen

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..