Sök:

Fåmansföretagsreglerna

Kravet av ett ägarsamband för att två fåmansföretag ska anses bedriva samma eller likartad verksamhet enligt 57 kap. 4§ IL


Rättsutvecklingen går ständigt framåt och reglerna om fåmansföretag har ändrats successivt under åren. Innebo?rden av begreppet samma eller likartad verksamhet framgår inte tydligt av lagtexten eller förarbetena. Tolkningen av 57 kap. 4§ IL har därmed blivit föremål för prövning i ett flertal rättsfall av domstolen.Den 16 november 2012 fastställde HFD ett antal förhandsbesked från SRN. Innebörden av begreppet samma eller likartad verksamhet har utvidgats av HFD till att omfatta mer än vad som framgår av lagtextens ordalydelse. HFD har fastställt att överföring av verksamhet kan ske genom kapital och därmed kan två fåmansföretag som bedriver olika typer av verksamheter anses bedriva samma eller likartad verksamhet på grund av att kapital har förts över mellan fåmansföretagen. HFD har även fastställt att när ägaren är verksam i betydande omfattning i ett annat fåmansföretag än det han äger krävs det att ett ägarsamband föreligger mellan dessa fåmansföretag för att de ska anses bedriva samma eller likartad verksamhet.Ägarens andelar är kvalificerade under fem beskattningsår efter försäljningen av ett fåmansföretag och därmed blir det en övergångsperiod där reglerna om fåmansföretag fortfarande tillämpas. Frågan huruvida en tilläggsköpeskilling påverkar karenstiden har inte explicit prövats av HFD. När tilläggsköpeskillingen är hänförlig till den tidigare ägarens arbetsinsats som anställd efter försäljningen anser författarna att det implicit framgår av HFD:s avgöranden att karenstiden börjar löpa efter att köpeskillingen utgår och inte efter att en tilläggsköpeskilling utgår. Om tilläggsköpeskillingen istället utgår till kapitalförvaltningsföretaget och inte är hänförlig till den tidigare ägarens lön för arbetet efter försäljningen i företaget börjar karenstiden löpa efter att den sista tilläggsköpeskillingen har utgått. 

Författare

Henrik Svensson Christopher Liu

Lärosäte och institution

Högskolan i Jönköping/Internationella Handelshögskolan

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..