Sök:

Faktorer som påverkar sjuksköterskans kommunikation i den palliativa vården och copingstrategier som sjuksköterskan använder sig av samt faktorer som påverkar val av copingstrategi- en litteraturöversikt


Syftet med litteraturöversikten var att belysa kommunikationen inom den palliativa vårdensamt vilka copingstrategier sjuksköterskan använder sig av. Studien genomfördes som enlitteraturöversikt där resultatet baseras på 15 artiklar genomförda i totalt åtta olika länder.Artiklar söktes i databaserna CINAHL, PubMed, Vård i Norden och PsykINFO. Teman somframkom i resultatet var kommunikation och copingstrategier följt av fyra respektive femsubteman. Resultatet visar att kommunikationen är central i den palliativa vården. Utbildningvar grunden till att sjuksköterskan utvecklade ett bra förhållningssätt inom kommunikationoch copingstrategier. Tidigare erfarenheter påverkade copingstrategier ochkommunikationsfärdigheter i den palliativa vården. Tid för reflektion var något somsjuksköterskor tyckte var viktigt i bearbetningen av svåra situationer. Sjuksköterskan bör varamedveten om copingstrategier och dess påverkan för en god empatisk omvårdnad samt för sinegen hälsa. Tid för reflektion tillsammans med kollegor bör appliceras på varje arbetsplatsinom hälso och sjukvården.

Författare

Frida Jonsson Camilla Vesterholm

Lärosäte och institution

Högskolan Dalarna/Omvårdnad

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..