Sök:

Etablering av kulturberoende produkter i andra kulturer

Spridning av svensk matkultur


Syftet med den här studien är att skapa en modell för att öka förståelsen för etablering av kulturberoende produkter i andra kulturer genom att analysera samband mellan spridningsmekanismer, anpassningsmekanismer och upplevelser.Då begreppet kultur är brett har vi valt att avgränsa studien till matkultur. Anledningen till detta är att ämnet är aktuellt i Sverige då regeringen ämnar marknadsföra Sverige som ett ?matland?. För att Sverige ska betraktas som ett ?matland? krävs förståelse för etablering av kulturberoende produkter i andra kulturer.För att få ett helhetsperspektiv av hur etablering av kulturberoende produkter går till har empiri insamlats genom verklighetsbaserade exempel samt genom intervjuer med personer inom kultur och matindustrin.Vi har sett att det finns samband mellan spridningsmekanismer, anpassningsmekanismer och upplevelser. Sambandet ligger i att det måste finnas ett budskap ska spridas och detta måste sedan anpassas efter kultur för att en positiv upplevelse ska kunna skapas. På så sätt kan en positiv uppfattning av svensk matkultur bildas vilket underlättar för kulturexport. Sambanden mellan faktorerna: spridningsmekanismer, anpassningsmekanismer och upplevelse, förklaras i vår resultatmodell.

Författare

Cecilia Söderblom Sofia Grönberg

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Företagsekonomi

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..