Sök:

Erfarenheter av att använda vardagsteknologi i vardagliga aktiviteter hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar


Syftet med studien var att beskriva de erfarenheter personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har att använda vardagsteknologi i vardagliga aktiviteter. För att studera detta intervjuades åtta personer. Data analyserades utifrån kvalitativ innehållsanalys. Resultatet visade att det fanns svårigheter att använda vardagsteknologi hos intervjupersonerna samt att de hade egna strategier för att använda vardagsteknologi i vardagliga aktiviteter. Svårigheterna var relaterade till funktionsnedsättningarna samt till att vardagsteknologin inte var användarvänlig på grund av svåra funktioner samt att vardagsteknologin i offentliga lokaler varierade. Resultatet bidrar med en förståelse för vilka svårigheter och strategier som finns hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att använda vardagsteknologi i vardagliga aktiviteter. Detta ger indikationer på att arbetsterapeuter behöver ha god förkunskap i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar för att kunna ge rätt hjälp och stöd till personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar i form av träning, lösningar och strategier, när de arbetar med vardagsteknologi för denna målgrupp. Det är viktigt för arbetsterapeuterna att var medvetna om vilka svårigheter som förekommer för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar när de använder vardagsteknologi eller ska inhandla ny samt ha god teknisk kunskap för att hjälpa och stödja när vardagsteknologin ska inhandlas och introduceras. Det är viktigt i arbetet med personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar att de känner en trygghet i kontakten med arbetsterapeuten för att kunna lära sig använda vardagsteknologin i aktiviteter i vardagen och att de aktiviteterna känns meningsfulla. Genom att intervjua och observera personerna får arbetsterapeuten fram personens känslor, tankar och styrkor. Vilket gör att arbetsterapeuten kan lära ut olika metoder till personen för att underlätta användandet av vardagsteknologin.

Författare

Alexandra Olofsson

Lärosäte och institution

Luleå/Hälsovetenskap

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..