Sök:

Energitillgänglighet hos en grupp kvinnliga simmare

En studie med utgångspunkt i The Female Athlete Triad

Bakgrund: The Female Athlete Triad är ett syndrom som kan drabba idrottare med ett för lågt energiintag i relation till en hög energiförbrukning från fysisk aktivitet. Triaden består av tre komponenter, energitillgänglighet, menstruationsfunktion samt benhälsa. Idrottare som drabbas av syndromet hamnar i riskzonen för stressfrakturer och osteoporos.Syfte: Att undersöka om en grupp kvinnliga simmare intar en adekvat mängd energi för att möta sitt energibehov och säkerställa en adekvat energitillgänglighet. Studien syftar även till att undersöka simmarnas livsmedelsval och undersöka en eventuell förekomst av amenorré.Metod: Studien är en kvantitativ studie med tvärsnittsdesign. 16 deltagare rekryterades från två simsällskap genom ett bekvämlighetsurval, varav 12 deltagare fullföljde studien. Som verktyg för datainsamling användes en 4-dagars kostregistrering, två frågeformulär samt en personvåg. För beräkning av data användes dataprogrammen DietistNet samt Excel.Resultat: 10 av 12 deltagare rapporterade energiintag motsvarande 80-98 % av estimerat energibehov. 2 av 12 deltagare rapporterade energiintag motsvarande 70 % av estimerat energibehov. 5 av 12 deltagare uppnådde en energitillgänglighet > 45 kcal per kg FFM. 6 av 12 deltagare uppnådde en energitillgänglighet 30-45 kcal per kg FFM. 1 av 12 deltagare uppnådde en energitillgänglighet < 30 kcal per kg FFM. Generellt rapporterades ett frekvent intag av energigivande drycker och/eller ?utrymmesmat?. 1 av 12 deltagare rapporterar amenorré.Slutsats: Ingen deltagare möter sitt estimerade energibehov. Det finns en risk att individer inom gruppen inte säkerställer en adekvat energitillgänglighet. Livsmedelsvalen inom gruppen bör gynna en god energitillgänglighet. Det finns en förekomst av amenorré. Resultatet bör tolkas med försiktighet, då många uppgifter baseras på estimeringar.

Författare

Viveca Ericsson Theres Olofsson

Lärosäte och institution

Uppsala universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..