Sök:

En vegetariska dag i veckan

En studie som utva?rderar gymnasieelevers insta?llning till och efterfra?gan av vegetarisk skollunch, samt deras upplevda delaktighet kring skollunchen i en skola i Umea? kommun.

Bakgrund I Sverige o?kade den totala ko?ttkonsumtionen mellan a?ren 2000-2010 med 20 % per capita. Rekommendationer fra?n Svenska Livsmedelsverket a?r da?remot att minska intaget av charkprodukter och ro?tt ko?tt, samt att o?ka intaget av gro?nsaker och baljva?xter.Syfte Syftet med denna studie var att inom Umea? kommuns projekt, ?En vegetarisk dag i veckan?, utva?rdera elevers upplevda delaktighet kring skollunchen samt deras insta?llning till och efterfra?gan av vegetarisk skollunch.Metod I programmet esMakerNX2 utformades en enka?t som delades ut via mail, samt i pappersform till elever vid en gymnasieskola i Umea? kommun som deltog via ett bekva?mlighetsurval, va?rterminen 2014. Insamlat data analyserades i IBM SPSS Statistics 21 med signifikansniva?n p<0,05.Resultat Totalt besvarades 122 enka?ter varav 68 flickor och 54 pojkar. Studien visade att 51 % (n=62) alltid a?t skollunchen da? det endast serverades vegetarisk kost. Flickor valde det vegetariska alternativet oftare a?n pojkar (p<0,001). Na?stan ha?lften av alla respondenter, 48 % (n=28), valde det vegetariska alternativet fra?mst fo?r att det var gott. Resultatet visade a?ven att 14 % (n=17) av respondenterna a?t vegetariskt oftare sedan projektet startade och 9 % (n=10) a?t vegetariskt mer sa?llan.Slutsats Det fanns delade meningar bland elever om vegetarisk kost. Na?stan ha?lften av eleverna valde att inte a?ta skollunchen da? det endast serverades vegetarisk kost, da?rmed sa?gs en generellt la?g efterfra?gan av den. Intresset av vegetarisk kost var ho?gre bland flickor a?n pojkar. Projektet pa?verkade ett fa?tal gymnasieelever att a?ta vegetarisk kost oftare vilket tyder pa? att fo?ra?ndra ma?ltidsval a?r ett stort arbete da?r mer kunskap och arbete kra?vs. 

Författare

Sandra Arvola Hanna Liedgren

Lärosäte och institution

Umeå universitet/Institutionen för kostvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..