Sök:

En vacklande tillvaro - En litteraturstudie om följderna av skuld, skam och stigma hos personer med kronisk obstruktiv lungsjukdom

Kronisk obstruktiv lungsjukdom (KOL) är en vanlig sjukdom och sjuksköterskan möter dessa patienter i olika samanhang. Då det finns ett starkt samband mellan KOL och rökning upplever många personer med KOL skuld, skam och stigmatisering. Personer med KOL har omfattande kontakt med vården. Att denna kontakt inte förstärker upplevelserna av skuld, skam och stigmatisering är därför av stor vikt. För att kunna möta behoven hos personer med KOL behöver sjuksköterskan förstå innebörden av dessa känslor. Syftet med uppsatsen är att beskriva hur känslor av skuld, skam och stigmatisering påverkar personer med KOL. Metoden som använts är allmän översiktlig litteraturstudie. 11 artiklar hittades genom sytematisk sökning i databaserna PubMed, Cinahl, Scopus samt PsycINFO. Följande begrepp användes som söktermer: Pulmonary Disease Chronic Obstructive, guilt, blame, shame och stigma. En artikel valdes till genom manuell sökning. Artiklarna granskandes och analyserades för att sammanställas till ett resultat. Tre övergripande teman utkristalliserades: ifrågasättande och försvar av självbilden, självvalt och påtvingat utanförskap och negativa känslor inför kontakt med vården. Två områden som genomsyrar alla tre teman är förhållandet till rökning och behovet av att dölja och ursäkta sin sjukdom, både inför sig själv och inför andra. Arbetet resulterade i sex punkter som är relevanta för sjuksköterskan att sträva mot i mötet med personer som drabbats av KOL. Dessa är: stärka självbilden, bevara autonomin, diskutera copingstrategier, reflektion kring bemötande, rökavvänjning på patientens villkor samt öka kunskapen om KOL.

Författare

Ronja Jakobsson Erika Lundberg

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..