Sök:

En totalundersökning av träningsupplägg och skadefrekvens bland basketspelande gymnasieelever på Sveriges RIG-idrottsgymnasier

En enkätstudie


Idrottsskador kan delas upp i akuta, som uppkommer plötsligt och belastningsrelaterade som kan uppkomma av långvarig överbelastning. Studier har visat att ungdomar som låg på en mycket hög träningsnivå har en ökad risk för belastningsrelaterade skador. Basket är en av de lagidrotter med flest skador, både akuta och belastningsrelaterade, det är främst knä- och fotskador som inträffar. I Sverige finns Riksidrottsgymnasier (RIG) som ger möjligheten att kombinera utbildning med idrott. Syftet med studien var att undersöka träningsupplägg och skadefrekvens hos basketelever på två RIG-idrottsgymnasier i Sverige samt undersöka eventuella skillnader mellan kön respektive årskurser. Enkäter delades ut till samtliga basketelever vid två RIG-idrottsgymnasier. 57 elever deltog i undersökningen, 27 kvinnor och 30 män. Många elever tränade 7-9 gånger varje vecka, oftast basketrelaterat. Alla elever utom en uppgav att de tränade skadeförebyggande varje vecka. Innan idrottsgymnasiet hade 57 % av eleverna drabbats av en akut skada, 54 % hade drabbats under gymnasietiden. 40 % hade haft en belastningsrelaterad skada innan och 46 % hade drabbats under gymnasietiden. Skadefrekvensen ökade för båda könen under gymnasietiden men kvinnorna var överlag mer skadedrabbade. Samtliga elever tränade över 700 h per år och många hade endast en vilodag per vecka. Över hälften av alla elever hade drabbats av en akut skada och nästan hälften hade drabbats av en belastningsrelaterad. Det är viktigt att se nyttan med skadeförebyggande träning och vad fysioterapeuter kan göra för att minska skadorna inom idrottsvärlden. Det hade varit intressant att veta om lägre träningsmängder minskar skadefrekvensen.

Författare

Sarah Jansson Sara Sturesson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..