Sök:

En tillgänglig, trygg och attraktiv vinterstad

En studie av hur tillgänglighet, trygghet och attraktivitet bidrar till att skapa en vinterstad anpassad för dess invånare

Magnetresonanstomografi (MR) anses vara det bästa undersökningsalternativet vid hjärntumörer. Konventionell MR är inte alltid tillräcklig för att avgöra om den upptäckta lesionen i bilden är en tumörrecidiv eller en strålningsskada. Perfusions-MR kan vara en alternativ undersökningsmetod där genomblödningen (Relativ Cerebral Blod Volym, rCBV) i det aktiva området räknas ut. Syftet med litteraturöversikten var att undersöka om det med hjälp av perfusions-MR går att urskilja tumör recidiv från strålningsnekros. Litteraturöversiken omfattar 13 vetenskapliga artiklar. Resultatet visar att tumör recidiv generellt antar högre rCBV-värden än strålningsnekros vid perfusions-MR. Det framgår även att tumör recidiv i några få fall, kan anta låga rCBV -värden som egentligen förknippas med strålningsnekros. Därför har en del av studierna identifierat gränsvärden för respektive grupp, som skiljer sig mellan studierna. Perfusions-MR kan vara ett bra alternativ för att urskilja tumörrecidiv från strålningsskada, det krävs dock mer forskning inom området så att fastställande av referensvärden för respektive grupp kan göras.

Författare

Linn Adolfsson

Lärosäte och institution

Luleå/Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på avancerad nivå". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på avancerad nivå.

Läs mer..