Sök:

En studie om hur förskollärare upplever sitt arbete med observation, dokumentation och pedagogisk dokumentation i relation till barns lärande


Med denna studie har jag valt att beskriva hur förskollärare upplever sitt arbete med observation, dokumentation och pedagogisk dokumentation i relation till barns lärande.För att få kunskap om detta har jag intervjuat tre förskollärare som är verksamma inom förskolan. Jag har använt mig av en kvalitativ intervjumetod med öppna tema frågor. Resultatet visar att de intervjuade har en grundläggande förståelse för vad observation, dokumentation och pedagogisk dokumentation innebär. Förskollärarna har ett positivt synsätt till dokumentation. Det finns en vilja och strävan att utveckla arbetet med dokumentation. Intresse,kunskap och engagemang menar de intervjuade är av betydelse för både förskollärens arbetssätt och verksamhet. Lyssna, samtala och reflektera samverkar för att dokumentationen ska synliggöra barnets lärandeprocesser. Lärandet handlar om att utifrån barns intressen och behov samt med rätt material skapa upplevelser och lärandesituationer. Informanterna betonar att dokumentation alltid ska utgå från läroplanens intentioner.De menar att det är viktigt att utarbeta syfte, mål och metod och att man i arbetslaget har ett gemensamt synsätt på dokumentationsprocessen.

Författare

Nina Johansson

Lärosäte och institution

Luleå/Pedagogik och lärande

Nivå:

"Uppsats för yrkesexamina på grundnivå". Självständigt arbete (examensarbete)om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla yrkesexamen på grundnivå.

Läs mer..