Sök:

En studie i rationalitet.

En studie om skillnader i rationalitet mellan fondförvaltare ochprivatpersoner med avseende till deras rationalitet vid investeringsbeslut.

Civilekonomuppsats i företagsekonomi, Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitet, 2011Författare:Rasmus Wallgren & Pär Ericson Handledare: Christopher Von Koch Examinator: Sven-Olof Yrjö Collin Titel: En studie i rationalitet Bakgrund och problem: Den senaste finansiella krisen ledde till ökad granskning och kritik mot Efficient Market Hypothesis och tron på rationella förväntningar och effektiva marknader. Behavioral finance uppkom som ett försök att förklara varför de traditionella synsätten inte alltid tycks förklara marknadsaktörers beteende och ifrågasätter synsättet om att marknadens aktörer agerar rationellt. Vår studie bidrar med en jämförelse mellan privatpersoner och fondförvaltare i deras rationalitet. Detta är intressant eftersom många privatpersoner väljer att spara i fonder och ställer därmed sina besparingar till fondförvaltarnas förfogande. Syfte: Att undersöka huruvida det finns skillnader mellan privata aktiesparare och fondförvaltare i deras rationalitet vid beslutsfattande. Metod: Studien har genomförts med en kvantitativ undersökningsmetod, där den huvudsakliga empirin samlades in via webenkäter. Som komplement till enkäten har vi även använt oss av statistik över privatpersoners fondsparande och över Sverigefonders betavärden. Slutsatser: Studiens resultat tyder på att den erfarenhet och ekonomiska utbildning som fondförvaltarna har gör dem mindre benägna att förenkla sitt beslutsfattande genom att ta efter andra eller att använda olika tumregler och har därmed enklare att fatta rationella beslut. Det finns även tydliga skillnader grupperna emellan gällande förlustaversion och att privatpersoner viktar förluster mycket tyngre än vinster, medan fondförvaltarna är mer neutrala i den aspekten.

Författare

Rasmus Wallgren Pär Ericson

Lärosäte och institution

Linnéuniversitetet/Ekonomihögskolan, ELNU

Nivå:

"Masteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete) om 30 högskolepoäng (med vissa undantag) utfört för att erhålla masterexamen.

Läs mer..