Sök:

En studie av Samhalls process och metoder för utveckling av funktionshindrade medarbetare mot bakgrund av olika motivationsteorier


Samhall ska genom meningsfulla arbeten utveckla funktionshindrade personer med nedsatt arbetsförmåga. Målet är alltid övergång till anställningar på den reguljära arbetsmarknaden. Samhall i Gällivare upplever svårigheter att förmå medarbetarna att ta de steg som Samhallprocessen kräver trots att de har kapacitet och trots att det skulle betyda förbättringar för deras hälsa och livskvalitet. Genom studiebesök och halvstrukturerade intervjuer med personalansvariga och med funktionshindrade medarbetare och mot bakgrund av olika motivationsteorier har Samhallprocessen studerats och analyserats för att skapa underlag för en teoretisk arbetsmodell för Samhalls personalutvecklingsarbete. Resultaten visade att Samhallprocessen teoretiskt sett har alla förutsättningar att vara framgångsrik, att Samhall är en utmärkt arbetsgivare och att medarbetarna är lojala. Den konkreta frågan, om de funktionshindrade medarbetarna saknar motivation eller om de beskrivna svårigheterna beror på någonting annat, besvarades med att det sannolikt finns flera andra, allmänna och individuella, faktorer som bidrar. Det handlade om rekryteringen, om de nya medarbetarnas engagemang i målet med anställningen och om målkonflikter på organisations-/individnivå som skapar otydliga förväntningar. Det handlade om den inre motivation som krävs för personlig utveckling, om tillgången till utvecklande arbetsuppgifter, om medarbetarnas självkänsla och förväntningar på sig själva och sina möjligheter och om behovet av positiva och höga förväntningar från omgivningen. Det kan också finnas motiv att stanna i Samhall - de hade ett arbete.

Författare

Eva Stenmark

Lärosäte och institution

Luleå/Arbetsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..