Sök:

"En puff i rätt riktning" - En kvalitativ undersökning om äldre kvinnors upplevelser av stöd i egenskap av anhörigvårdare och efterlevande


Syftet med uppsatsen var att undersöka äldre personers upplevelser av att vara anhörigvårdare och att få anhörigstöd samt stöd som efterlevande. Ett vidare syfte var att få en uppfattning om vilket stöd deltagarna har fått i sin sorgeprocess. Vi ville också få en uppfattning om anhörigkonsulentens erfarenheter av och tankar om anhörig- och efterlevandestöd. Våra frågeställningar var: Vilka upplevelser och erfarenheter har deltagarna av att vara anhöriga och att få anhörigstöd? Vad innebär deltagandet i efterlevandegruppen? Vilka upplevelser har deltagarna av stöd i sorg? Vilka upplevelser och erfarenheter har anhörigkonsulenten av anhörig- och efterlevandestöd genom sin yrkesroll?Vi genomförde fem intervjuer med deltagare i en efterlevandegrupp samt en intervju med den anhörigkonsulent som ansvarat för de anhöriggrupper deltagarna varit med i och möjliggjort nämnda efterlevandegrupp. Dessa sex intervjuer har vi analyserat med hjälp av KASAM, sociala nätverk, samt sorg- och copingteori.Vi uppfattar det som att våra resultat indikerar att tillgången till anhörigstöd och möjligheten att få ingå i en gruppering även som efterlevande är oerhört värdefull för klubbens deltagare. Vi ser att sorgen har många dimensioner och att den startar redan när sjukdom börjar förändra premisserna i livet. Vi förstår det som att det är betydelsefullt och har en starkt stödjande funktion att kunna omge sig med personer som delar erfarenheter och upplevelser av att vara anhörigvårdare, även när rollen som anhörigvårdare har upphört. Vi upplever det också som att de deltagare vi intervjuat har ett i övrigt gott socialt nätverk och positiva personligheter vilket vi tolkar som viktiga faktorer i benägenheten att ta emot och tillgodogöra sig stöd.

Författare

Linda Lennesten Anders Ringström

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..