Sök:

En kort väntan på miljömöbler

Varför ska Ekdahls möbler göra en miljöanpassad stol?


Detta arbete har genomförts i samarbete med Ekdahls Möbler, ett företag verksamt i Småland som utvecklar och producerar möbler. Resultatet av detta projekt är att en stol för offentliga miljöer och med svanenmärkningens grundtankar och principer som ledord tagits fram. I utarbetningen av stolen anser jag att det bevisas att ett företag kommer tjäna pengar på att svanenmärka sina produkter. Kan då ett företag vinna på att svanenmärka sina produkter? I dagsläget ter det sig som marknaden för miljömedvetna möbler främst finns inom den offentliga miljön där man kan se en ökad efterfrågan efter mer miljöanpassade produkter. Offentlig upphandling sker för 500 miljarder i Sverige varje år så det finns både finansiella medel och efterfrågan. Eftersom efterfrågan förväntas växa kommer även behovet av miljöanpassade möbler att mer och mer uppstå på den marknad som rör möbler för hemmabruk.Som designer har man möjlighet att påverka en producent till ett val av mer miljömedvetna möbler genom att känna till de krav som svanenmärkningen ställer. Om det finns vetskap om kraven kan de tillämpas i ett tidigt stadium i designarbetet och utveckla produkten mot mer miljöanpassade möbler.Stolen har nu goda chanser att både komma i produktion och att svanenmärkas. Prototyper har tillverkats och dessa kommer att visas för första gången vid examensutställningen på Carl Malmsteens- Center för Träteknik och Design, 2008.

Författare

Sofie Korzonek

Lärosäte och institution

Linköpings universitet/Linköpings universitet/Carl Malmsten - furniture studiesInstitutionen för ekonomisk och industriell utveckling

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..