Ekologisk slaktkyckling
från stallbygge till försäljning
Ekologisk kycklingproduktion är försvinnande liten jämfört med konventionell produktion.
En undersökning visar att marknad och ekonomi följt av komplexa regler är det som uppfattas
som ekologisk kycklings största problem. Syftet med examensarbetet är att ge ett förslag till
hur en modern produktion av ekologisk slaktkyckling kan gå till, samt var och hur den färdiga
produkten kan säljas.
En av de stora utmaningarna i Sverige är att det saknas långsamväxande hybrider. Sådana
raser underlättar den ekologiska produktionen, där kycklingarna ska bli 81 dagar gamla innan
slakt enligt KRAVs regler. Övriga problem är hälsa hos djuren då de inte får behandlas
förebyggande mot sjukdomar, därför är god hygien avgörande. Ett annat problem är att få till
en bra betesdrift där djuren inte för ofta kommer tillbaka till samma bete. Men även det går att
lösa med stationära stall där betet delas upp i fållor där kycklingarna kommer tillbaka med
knappt ett års mellanrum.
I arbetet beskrivs även problemen som uppstår vid slakt. Men det har visat sig att det finns ett
slakteri i Vara som, inte i dagsläget tar emot kycklingar, men säger sig kunna göra det om
behovet finns. Intervjuer med handlare och restauranger visar att efterfrågan och intresse för
ekologisk och dessutom närproducerad kyckling, finns.
Slutsatsen är att bygga och starta upp en produktion är inte okomplicerat, men inte heller
överdrivet svårt. Problemen ligger snarare i slakt- och försäljningsleden, men även där finns
fungerande lösningar.