Sök:

Ekologisk slaktkyckling

från stallbygge till försäljning


Ekologisk kycklingproduktion är försvinnande liten jämfört med konventionell produktion. En undersökning visar att marknad och ekonomi följt av komplexa regler är det som uppfattas som ekologisk kycklings största problem. Syftet med examensarbetet är att ge ett förslag till hur en modern produktion av ekologisk slaktkyckling kan gå till, samt var och hur den färdiga produkten kan säljas. En av de stora utmaningarna i Sverige är att det saknas långsamväxande hybrider. Sådana raser underlättar den ekologiska produktionen, där kycklingarna ska bli 81 dagar gamla innan slakt enligt KRAVs regler. Övriga problem är hälsa hos djuren då de inte får behandlas förebyggande mot sjukdomar, därför är god hygien avgörande. Ett annat problem är att få till en bra betesdrift där djuren inte för ofta kommer tillbaka till samma bete. Men även det går att lösa med stationära stall där betet delas upp i fållor där kycklingarna kommer tillbaka med knappt ett års mellanrum. I arbetet beskrivs även problemen som uppstår vid slakt. Men det har visat sig att det finns ett slakteri i Vara som, inte i dagsläget tar emot kycklingar, men säger sig kunna göra det om behovet finns. Intervjuer med handlare och restauranger visar att efterfrågan och intresse för ekologisk och dessutom närproducerad kyckling, finns. Slutsatsen är att bygga och starta upp en produktion är inte okomplicerat, men inte heller överdrivet svårt. Problemen ligger snarare i slakt- och försäljningsleden, men även där finns fungerande lösningar.

Författare

Carl Lindahl Emma Olsson

Lärosäte och institution

SLU/Rural Buildings and Animal Husbandry (until 121231)

Nivå:

"Högskoleuppsats". Självständigt arbete (examensarbete) för att erhålla högskoleexamen

Läs mer..