Sök:

Effektivitet i Anläggningsprojekt - En studie om effektivitetsmätning med fokus på inre effektivitet i anläggningsprojekt hos LKAB

Projektverksamhet är en varierande organisationsform som används inom privat, statlig så väl som social verksamhet. Effektivitet är ett begrepp som syftar till något prestationshöjande och som ett förhållande mellan insatserna i en verksamhet och dess slutliga resultat. Inom bygg och anläggningsindustrin har det varit svårt att identifiera vad effektivitet inom projektverksamhet är samt hur man kan utvärdera ett anläggningsprojekt. Denna studie syftar till att undersöka vad effektivitet i anläggningsprojekt innebär samt att hitta ett mått för den processuella inre effektiviteten i projekt inom Gruv och anläggningsindustrin. Studien genomfördes som en kvalitativ fallstudie på ett av Sveriges största exportföretag och en världsledande exportör av förädlade järnmalmsprodukter, LKAB. Inledningsvis diskuteras problematiken genom ett antal vetenskapliga artiklar för att komma fram till frågeställningen som ligger till grund för studien;? Vad innebär den inre effektiviteten i ett anläggningsprojekt på LKAB?? Vilka nyckeltal är relevanta för LKAB att använda för att mäta projektprocessens inre effektivitet i anläggningsprojekt? I Teorin behandlas de olika huvudbegreppen (effektivitet samt projekt) för att sedan gå vidare mot ett projekts uppbyggnad, ramverk och komplexitet. Teorier på mätning av ett projekt behandlas slutligen. Det empiriska materialet redovisas i form utav en sammanställning av kontentan på de 12 intervjuer som genomförts på LKAB. Där redovisas hur respondenterna ser på effektivitet i anläggningsprojekt samt vilka de ser som de viktigaste framgångsfaktorerna för ett anläggningsprojekt. I studien har det framkommit att effektivitet i anläggningsprojekt bör bygga på kärnkriterier som gör att de kan skapa en framgångsrik process och arbeta ?på rätt sätt?. Studien har visat på fyra kärnvärden som är kritiskt viktiga för att hålla anläggningsprojekten effektiva. Dessa värden är Kommunikation, Tydlighet, Resurser och Engagemang. Författarna har vidare fokuserat på kritiska framgångsfaktorer hos LKAB och utifrån dessa tagit fram ett antal mätetal som kan användas som indikation på den inre effektiviteten i anläggningsprojekt.

Författare

Sam Fall Erik Fridén

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Företagsekonomiska institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..