Sök:

Effekten av en utbildnings- och träningsmodell (FaR+) för att öka följsamheten av FaR över tid hos patienter med typ-2 diabetes.


Bakgrund: I en befolkning där medelåldern ökar finns risk för ett ökat antal äldre med demenssjukdom. Demens är ett samlingsnamn för sjukdomar som medför minnessvårigheter och personlighetsförändring, vilket i sin tur kan sänka livskvaliteten. Syfte: var att beskriva aspekter av vad livskvalitet kan vara för personer med demens på särskilt boende. Metod: Detta är en litteraturstudie med deskriptiv design. Nio artiklar som besvarade studiens syfte valdes från databaserna Cinahl och Medline. Resultat: Flera studier rapporterar om vad livskvalitet är enligt demenssjuka som bor i särskilt boende. Livskvalitet är relaterad till bl.a. social samvaro, aktivitet, kost samt fysisk och psykisk känsla av hälsa. Slutsats: Sjuksköterskans omvårdnadsåtgärder kan påverka upplevelsen av livskvalitet för den demenssjuke. Meningsfulla aktiviteter som utförs tillsammans med vårdpersonalen och anhöriga är exempelvis betydelsefulla. Sjuksköterskan bör visa respekt för personens integritet, värdighet, autonomi och delaktighet.

Författare

Eveline Eijvergård Vito Sophie Myhr

Lärosäte och institution

Mittuniversitetet/Mittuniversitetet/Avdelningen för hälsovetenskapInstitutionen för hälsovetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..