Sök:

Det traditionella valdeltagandets moderna förklaringar - En undersökning om det post-industriella samhällets påverkan på förstagångsväljare


Valdeltagandet bland förstagångsväljare har i Sverige och många andra västeuropeiskaländer sedan 70-talet och framåt stagnerat. Samtidigt har det post-industriella samhälletoch dess värden fått en allt viktigare plats jämfört med mer traditionella värderingar. Jagvill undersöka huruvida det ökande gapet i valdeltagandegrad från valet 1973 och framåtmellan förstagångsväljare och resten av valmannakåren beror på en ökad grad av postindustriellavärden bland förstagångsväljarna. Detta görs genom statistisk analys avmaterialet Svensk valundersökning under åren 1973 och 2006 distribuerade av Svensknationell datatjänst (SND). Det finns en tydlig tendens att post-industriella värden i högreutsträckning har internaliserats bland förstagångsväljarna över tid. Det minskandevaldeltagandet bland förstagångsväljare hänger tydligt ihop med den ökade graden avpost-industriella värderingar. Om tendensen stämmer är det viktigt att göra ytterligareundersökningar för att förstå de post-industriella värdenas mekanismer och för att kunnaskapa verktyg för att utbildningsvetenskapligt kunna bemöta dem.

Författare

Anders Larsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Statsvetenskapliga institutionen

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..