Sök:

"Det är tanken på att jag kan påverka min framtid som driver mig". En studie i hur några skolungdomar tänker kring begreppet framgång


Uppsatsen bygger på en kvalitativ intervjustudie med elever i år 9, i syfte att få dessa elevers syn på vad framgång är och vad det innebär att vara framgångsrik, samt vilken roll skolan spelar för att nå framgång och att bli framgångsrik. Resultaten har ställts mot relevanta utbildningssociologiska och pedagogiska teorier. Studiens resultat visar att framgång är när man når de egna målen, att betygen är viktiga för att komma in på det gymnasieval man gör, men att det finns centrala förmågor och kompetenser som betygen inte mäter. Sådana förmågor/kompetenser är t.ex. förmågan att skapa relationer. Skolan är en viktig del för att nå framgång menar de intervjuade eleverna - såväl vad gäller kunskaps- som social arena. En majoritet av eleverna lyfter fram de praktisk-estetiska ämnena och fritidslärandet som viktiga kunskapskällor. En framgångsrik skola är en skola som inte tillåter elever att misslyckas - i en framgångsrik skola tar man hand om dem som har det svårt. Här erbjuds bra undervisning och lärarna bryr sig om sina elever. Elevernas röster har synliggjorts i uppsatsen och är centrala i samtalet om skolan och skolans innehåll. En framtida studie av intresse är att följa upp de intervjuade eleverna under deras gymnasietid och ställa uppföljande frågor kring det som penetrerats i denna studie, men också ställa fördjupade frågor kring framgångsrika skolor.

Författare

Ingela Hyddmark

Lärosäte och institution

Lunds universitet/Pedagogik

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..