Sök:

?Det är som att ensam simma ut på öppet vatten och få en kallsup, förstår du.? En kvalitativ studie om äldres upplevelser av ålderdomen utifrån förväntningar, ensamhet, beroende och bemötande.


Studien är gjord i syfte att förstå ålderdom utifrån fyra teman vilka utgörs avförväntningar, ensamhet, beroende och bemötande. För att spegla varje personsindividuella upplevelse av åldrande är studien genomförd med en kvalitativingång. Semistrukturerade intervjuer har genomförts med åtta personer i åldernåttio år och uppåt där informanterna fått ge sin bild av ålderdomen utifrån ovannämnda teman. Resultatet har bearbetats med utgångspunkt i dessa teman då deockså utgör studiens frågeställningar. Därtill har teorier om ålderdom såsomgerotranscendens. inteaktionistiskt grundperspektiv och attityder till åldrande ochäldre med betoning på begreppet ålderism använts. För att förstå resultatet på ettmer övergripande plan finns också teorin om KASAM och coping med. Vad somframkommit av studien är att ålderdom har att göra med hälsotillstånd snarare änkronlogiskt åldrande och bör förstås utifrån ett individperspektiv. Resultatetpåvisar att det är samhälleliga attityder som sätter in äldre i en grupp snarare än attde själva definierar sig som en sådan. Det har därför diskuterats i studien huruvidadet går att förstå ålderdom utifrån gerotranscendens. I studien redovisas en idé omatt komplettera teorin om gerotranscendens med ett individperspektiv och ställaden mot samhällets rådande attityder gentemot äldre personer.

Författare

Johanna Nordkvist Jenny Linhard

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..