Sök:

Dental erosion

kolsyrade vattens erosiva potential


Syftet med studien var att undersöka den erosiva potentialen av vanligt förekommande kolsyrade vatten med eller utan smaksättning. Studien genomfördes som en laboratoriestudie vid Institutionen för Odontologi vid Göteborgs universitet. Totalt omfattades studien av 34 buteljerade kolsyrade vatten med eller utan smak, tre kolsyrade vatten producerade i kolsyreapparat samt sex referensdrycker. Samtliga produkter testades genom registrering av initialt pH med pH-elektrod och buffring med 0,1 M NaOH till det värde då pH neutraliserats. Dryckens surhetsgrad beräknades därefter vilket anses som ett mått på dess erosiva potential. Resultatet visade att majoriteten av kolsyrade vatten hade ett initialt pH-värde >5 men variationer fanns mellan varumärken. Samtliga studerade vatten uppvisade en lägre erosiv potential jämfört med referensdrycker som färskpressad citron- och apelsinjuice, men inte jämfört med läskedrycker. Data visade att syrakoncentrationen steg när mängden kolsyra ökade. Olika smaktillsatser hade endast en mindre påverkan på den erosiva potentialen. Denna studie visade att kolsyremängden var av större betydelse än smaktillsats för syrakoncentrationen i vattnet.

Författare

Kristina Åsen Anna Boking

Lärosäte och institution

Högskolan Kristianstad/Sektionen för Hälsa och Samhälle

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..