Sök:

Den schemalagda skollunchen


Skolmåltider har utvecklats från ren välgörenhet till ett bestående inslag i skolgången. Meransvar har lagts på den offentliga verksamheten vad gäller skolmåltider och att ha utbildadpersonal är numera ett krav. Måltidspersonalen har ett stort ansvar vad gäller att se till attmaten är god, näringsriktig och säker. I skolmåltiden ingår det numera ett moment som kallaspedagogisk måltid, detta är något pedagoger ska utföra. Att lära eleverna om normer ochregler vid måltider samt verka som goda föredömen är en del i pedagogisk måltid. Flertaletstudier är gjorda på pedagoger och deras syn kring pedagogisk måltid, men inga ur enbartmåltidspersonalens. Denna studie ämnar belysa måltidspersonalens roll och betydelse vidpedagogisk måltid och tillämpning av schemalagd lunch. Genom en kvalitativ innehållsanalysmed gruppintervjuer och kompletterande strukturerade observationer av måltidspersonal vidtvå skolor så framkom studiens resultat. Skolorna serverar lunch till årskurs 6-9 respektiveförskola - 9. Måltidspersonalen anser sin egen roll att serva och finnas tills för elevernas skull.De tänker inte på att måltiden i sig är pedagogisk och utövar därför inte pedagogisk måltid.De vet dock vad som ingår och hur den borde tillämpas från pedagogernas sida. Att införaschemalagd lunch tror måltidspersonalen skulle höja skolmåltiden på andra skolor, de serenbart fördelar med den när den tillämpas som det är tänkt. Ett ökat samarbete mellanpedagoger och måltidspersonal skulle höja kvalitén på den pedagogiska måltiden i sambandmed skolmåltiden

Författare

Frida Granström Madelene Karlsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..