Sök:

Den pedagogiska måltiden


Livsmedelverkets riktlinjer för Bra mat i skolan är det enda styrdokument som finns förskolmåltider. Där beskrivs hur pedagogisk måltid med fördel ska ingå i pedagogernasuppdrag. Studier har dock visat att pedagoger känner sig osäkra i sin roll under måltiden,vilket kan bero på pedagogernas brist på utbildning och kunskap om mat och nutrition. Fråganär hur lärare kan förväntas att agera som förebilder vid måltiden när det inte finns någraofficiella riktlinjer som stöd, eller när det inte finns professionell kunskap om mat ochnutrition?Syftet var att kartlägga pedagogernas syn på sin roll under den pedagogiska måltiden ochvilken inställning de har till denna. Genom en enkätundersökning tillfrågades totalt 66 styckenpedagoger om sin syn på den pedagogiska måltiden, vilken roll de anser är deras viktigasteunder måltiden samt om de har fått någon utbildning om mat och måltider.Resultatet visade att de flesta pedagoger känner sig säkra i sin roll under måltiden, trots attväldigt få har fått någon utbildning om mat och måltider eller har några bestämmelser ellerriktlinjer att följa. De flesta anser att måltiden är en viktig del av dagen som de gärnagenomför, dock är det många som tycker att den är stressig och jobbig. Av 66 tillfrågandepedagoger svarade 43 stycken att ?pedagogisk lunch innebär att skapa god måltidsmiljö? ochde största fördelarna med pedagogisk lunch ansågs vara att man lär känna eleverna mergenom samtal och att det blir lugnare i matsalen.

Författare

Sara Carlsson

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..