Sök:

Delat ledarskap framtidens ledarskap - En kvalitativ studie om för och nackdelar med delat ledarskap gentemot ensamt ledarskap för enhetschefer inom äldreomsorgen


Syftet med uppsatsen var att jämföra för och nackdelar med delat respektive ensamt ledarskap för enhetschefer inom äldreomsorgen, med avseende på effektivitet, kompetens och stress. Min hypotes som jag utgick ifrån var att delat ledarskap har förutsättningar att öka effektiviteten, minska stressen och bredda kompetensen för enhetschefer inom äldreomsorgen. Jag har använt mig av enkomparativ design. Jag har jämfört två organisationsformer med varandra, delat ledarskap samt ensamt ledarskap. Uppsatsen bygger på intervjuer med nio enhetschefer inom äldreomsorgen. Uppsatsen utgår från tidigare empirisk forskning samt ledarskapsmodellen delat ledarskap. Resultatet visade att de som hade arbetat med delat ledarskap hade en tydligare bild av sina arbetsuppgifter. Enhetscheferna som arbetade med delat ledarskap ägnade större andel av sin arbetstid på personal medan de med ensamt ledarskap ägnade större andel på administrativt arbete. Båda grupperna fick tillgång till kompetensutveckling. Däremot fick de med delat ledarskap bredare kompetens, personlig utveckling och reflektionstid. Resultatet visar också att de med delatledarskap tog hjälp av kollegor vid stressiga situationer och kunde koppla av från jobbet på fritiden i större utsträckning.

Författare

Nina Sjöberg

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för socialt arbete

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..