Sök:

Dekantering - Vad har tiden för betydelse?


Dekantering innebär att vinet hälls från flaskan till en karaff. Detta görs för att separera vinet från eventuell fällning samt för att vinet ska få kontakt med syre. Det finns många åsikter om dekantering och hur lång tid innan konsumtion av vinet dekanteringen bör göras. Forskningen om dekantering är väldigt begränsad och rekommendationerna som finns är sällan grundade på vetenskap. Syfte med denna undersökning är att analysera sensoriska skillnader i ett specifikt vin som dekanterats vid fyra olika tidpunkter. Den strukturerade experimentella studien med sensorisk analys genomfördes i en blindprovning med en panel bestående av åtta sommelierer. Resultatet visar att panelen fann små skillnader i utseende, arom och smak de fyra olika dekanteringstiderna emellan. Det vin som dekanterats längst tid, 24 timmar, hade enligt panelen den högsta kvaliteten. På grund av hur vissa egenskaper har utvecklats blir vår tolkning av resultatet att 10 timmars dekantering är för kort och 24 timmar är för lång tid. Med stora spridningar av svaren från panelen och höga standardavvikelser anser vi att resultatet av denna undersökning har en stor osäkerhet.

Författare

Sophie Andersson Catrin Fursjö

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för kost- och idrottsvetenskap

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..