Sök:

De nya journalisterna

en kvalitativ undersökning av hur dagens journalistutbildningar står sig i förhållande till de svenska tidningsredaktionerna


Under min journalistutbildning har jag hunnit fundera mycket på hur min roll som nyutexaminerad journalist och min attraktionskraft inom mediebranschen blir. Vad behöver en ny journalist ha packat sin journalistiska ryggsäck med under utbildningens gång och vilka kvaliteter måste hon ha för att överleva på en tidningsredaktion i framtidens mediesamhälle?I framtidens medier är mångsidig kompetens en av de viktigaste faktorerna. Förmågan att klara av alla slags journalistiska roller, att vara multikompetent som journalist, är något de flesta medieutbildningar lär ut idag. Frågan är bara hur mycket tid som läggs på att lära ut detta. Syftet med denna uppsats var att ta reda på hur dagens journalistutbildningar står sig i förhållande till hur de svenska tidningsredaktionerna fungerar i dag. Genom kvalitativa intervjuer tog jag reda på vilka förväntningar som rådde inom arbetslivet respektive inom utbildningarna och vilka förväntningar som skiljde sig åt. Uppsatsen ska tydliggöra vilka områden som utbildningarna lägger mest kraft på, vad de lär ut till studenterna och hur pass uppdaterade utbildningarna är jämfört med redaktionerna. Målet med uppsatsen är att den ska kunna bidra till utveckling och förbättring av dagens journalistutbildningar och att redaktionerna i sin tur ska stimuleras att ge utbildningarna respons och konstruktiv kritik. Metoden jag har använt mig av är kvalitativ intervju. Jag har totalt gjort femton intervjuer med redaktionschefer och nyanställda journalister på Göteborgs-Posten, Norrländska Socialdemokraten och Sydsvenskan samt med studenter och utbildningsledare på journalistutbildningarna vid Journalisthögskolan i Göteborg, institutionen för musik och medier i Piteå vid Luleå tekniska universitet och Lunds universitet i Lund.Det jag kom fram till i min analys av intervjumaterialet var att journalistutbildningarna inte är helt uppdaterade med redaktionerna på vissa punkter. De största bristerna finns inom bildjournalistik och webbjournalistik. Med tanke på hur länge webben varit en del av tidningsredaktionerna borde utbildningarna framför allt ha hunnit längre inom detta. På det stora hela hänger inte journalistutbildningarna i Lund och Göteborg med i utvecklingen med nya medier, på huvuddelen av dessa utbildningar fokuseras det fortfarande mest på skrivande journalistik. De som verkar mest missnöjda med detta är redaktionscheferna och studenterna, som en dag kommer att bli redaktionernas nya journalister. Analysen visade även att kraven som ställdes på de blivande journalisterna var mycket lägre inom utbildningarna än inom redaktionerna.

Författare

Isabel Johansson

Lärosäte och institution

Luleå/Musik och medier

Nivå:

"Magisteruppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla magisterexamen.

Läs mer..