Sök:

Därför uttalas Kjell som Kille och Sture som Store En kontrastiv studie om uttalsavvikelser hos andraspråksinlärare med arabiska som förstaspråk.


Den här uppsatsen redovisar en uttalsstudie bland personer med arabiska som förstaspråk. Studien är dels kontrastiv då den undersöker uttalsavvikelser i det svenska språket utifrån den kontrastiva hypotesen, dels en attitydundersökning som tar upp både inlärares och lärares attityd till uttalsavvikelser. Fokus ligger på vokalerna, konsonanterna och de prosodiska egenskaperna (ordbetoning och längd) som brukar ställa till med problem vid andraspråksinlärning.I studien används två metoder, dels uttalstest, och dels intervjuer med inlärare och lärare. Uttalstestet består av två delar: styrt tal, d.v.s. en uppläst text, och fritt tal om ett specifikt ämne. Resultaten av uttalstesterna har sedan legat till grund för intervjuerna med inlärarna och lärarna. Intervjuerna har genomförts för att få kunskap om informanternas attityd till det undersökta uttalet. Studien avgränsas vid uttalsavvikelser som kan bero på interferens, därför redovisas de strukturella skillnaderna mellan svenska och arabiska.I undersökningen har det framkommit att många av de uttalsfel som inlärarna gjorde stämmer överens med vad som förväntats. De mest förekommande uttalsfelen var vokalerna /u/, /y/ och /ö/, vissa konsonantkombinationerna och de undersökta prosodiska egenskaperna. Uttalsavvikelserna var inlärarna delvis medvetna om. I intervjuerna har det även framkommit att uttalsundervisningen av olika skäl blivit lägre prioriterad än t.ex. skrivfärdigheterna i undervisningen. Resultatet visar dessutom att inlärarna är eniga om att de har svårigheter med det svenska uttalet och som beror på skillnaderna mellan svenskan och arabiskan.Slutligen visar resultatet att inlärarnas attityd till deras eget uttal varierade. Det visar också att samtliga lärare tyckte att informanterna hade ett godtagbart uttal som inte skulle vara något hinder för dem att få en anställning, förutsatt att arbetsgivaren har en positiv attityd till brytning.

Författare

Khalaf Gadban Ekram

Lärosäte och institution

Göteborgs universitet/Institutionen för svenska språket

Nivå:

"Kandidatuppsats". Självständigt arbete (examensarbete ) om minst 15 högskolepoäng utfört för att erhålla kandidatexamen.

Läs mer..